Calamiteiten protocol CM.begeleiding

Toezicht bij calamiteiten en geweldsincidenten

 

Het toezicht in de WMO heeft betrekking op:

  • toezicht op de kwaliteitseisen die worden gesteld aan voorzieningen, waaronder de deskundigheid van beroepskrachten; het betreft hier dus toezicht op de Aanbieders en pgd-dienstverleners;
  • toezicht bij calamiteiten en geweldsincidenten door of tegen cliënten en of medewerkers;

Een calamiteit is: ‘een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die tot een ernstig schadelijk gevolg of tot de dood heeft geleid.’ De toezichthouder moet ervoor zorg dragen dat er onderzoek plaatsvindt naar de calamiteit. Doel hiervan is te leren hoe in de toekomst dergelijke calamiteiten voorkomen kunnen worden.

Conform vastgelegd in de Jeugdwet en artikel 3.4 van de WMO 2015 en zoals vastgelegd in deze overeenkomst dient een Aanbieder aan de met Kwaliteitstoezicht belaste ambtenaar onverwijld melding te doen van:

  • iedere calamiteit die bij de verstrekking van een voorziening heeft plaatsgevonden;
  • geweld bij de verstrekking van een voorziening.

Daarnaast dient een Aanbieder of pgb-dienstverlener ook de Gemeente te informeren.

Op het moment dat zich een calamiteit of geweldsincident voordoet, worden de volgende werkzaamheden door de Gemeente gecoördineerd:

  • Het in werking zetten van het communicatie- en calamiteitenprotocol WMO;
  • Het opdracht geven/dan wel zelf uitvoeren van nader onderzoek en opstellen van een rapportage van bevindingen en aanbevelingen.

Onderzoek bij calamiteiten en geweldsincidenten WMO

Als een calamiteit of geweldsincident zich heeft voorgedaan, wordt er nader onderzoek ingesteld naar de achtergronden hiervan. Dit gebeurt door of onder verantwoordelijkheid van de toezichthouder. De toezichthouder zal in de regel van zijn bevindingen een verslag of rapport opmaken, waarin de feitelijke situatie wordt beschreven en hij zijn oordeel geeft over de situatie, inclusief eventuele aanbevelingen.

Het is vervolgens aan het college om passende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld een (waarschuwings-)brief of gesprek met de Aanbieder, of zelfs een last onder dwangsom. Het is ook denkbaar om tevens maatregelen te treffen in het kader van het contractbeheer, bijv. opzegging van de overeenkomst.

 

Toezichthouder WMO

In de overeenkomst voor de WMO staat vermeld dat calamiteiten en geweldsincidenten onverwijld gemeld moeten worden bij de toezichthoudend ambtenaar. Het betreft alle geweldincidenten jegens een cliënt of personeel, ook door derden veroorzaakt.

Voor de Peelregio is dit toezicht belegd bij de GGD Hart voor Brabant.

 

Calamiteiten en geweldsincidenten kun je 24×7/365 melden via het formulier op de website van GGD Hart voor Brabant: formulier digitaal meldpunt GGD Hart voor Brabant

Heeft een Aanbieder vragen over wel of niet melden, of advies nodig? Bel tijdens kantooruren tel. 088-3686888 of stuur een mail naar toezichtwmo@ggdhvb.nl.

 

De GGD start na overleg met Opdrachtgever een onderzoek zodra een calamiteit of een geweldsincident is gemeld.

 

Om voor de aanbieder duidelijk te maken dat hij aan zijn meldingsplicht heeft voldaan, stuurt de toezichthouder calamiteiten en geweld een opdrachtbevestiging. De toezichthouder heeft de verantwoordelijkheid om alle Gemeenten die betrokken zijn te informeren en te zorgen voor onderlinge afstemming wanneer dit noodzakelijk is.

 

Stappenplan

1. Jezelf en/of cliënt in veiligheid brengen.
2. Bel 112 of laat een omstander bellen. Meldt locatie (straatnaam, nummer en plaats) en beschrijf

de omstandigheden waarvoor hulp noodzakelijk geacht wordt.
3. EHBO toepassen.
4. Na arriveren van hulp, informeer andere partner.
5. Na het afhandelen van de noodsituatie melding maken bij GGD hart voor Brabant.
6. Rapportage van het voorval maken.
7. Calamiteit bij betreffende gemeente melden.
8. Evaluatie calamiteit met betrokkenen.
9. Verbeterpunten meenemen in calamiteiten plan.

Belangrijke Telefoonnummers

Alarmnummer: 112

Bij minder spoed: 0900 8844

Zelfmoordpreventie: 0800 0113

Telefoonnummers gemeenten

Asten: (0493) 671 234

Deurne: (0493) 387 387

Helmond: 14 0492 (optie 2 kiezen)

Someren: (0493) 494 888

Laarbeek: 0492 469700

Gemert-Bakel: 0492 378500